Üdvözöllek Látogató!

Ha kedveled a hajózást és a régi idők hajóit, akkor jó helyen jársz.


Jómagam már ifjú korom óta érdeklődöm a hajózás iránt, de csak amolyan gyermeki romantikával, fantáziával. A való életben soha nem foglalkoztam hajózással, hajón is csak mint utas jártam. A legnagyobb "hajótípus" amelyet saját magam irányítottam, az pedig nem más, mint a vízibicikli.
Így hát nem vagyok a hajózás szakembere, nem vagyok "hajós ember".
A kutatást, publikálást meghagyom a hajók valódi "szerelmeseinek", szakértőinek, akik fáradságos munkával állítják össze azokat az anyagokat, kiadványokat, amelyeket én hobbiból előszeretettel olvasok.

Egyre több és egyre érdekesebb témákban jelennek meg írások a magyar vonatkozású hajózás terén is. Az újabb kiadványok, könyvek ábrái, képei ma már sokkal gazdagabbak és látványosan jobbak, mint a legtöbb régi kiadvány rossz minőségű fotói, vagy elnagyolt jellegrajzai. Számomra azonban ezek az új, szép ábrák is gyakran kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy részleteiben elképzeljem az adott hajót.
Ez a hiányérzet érlelte meg bennem azt a gondolatot, hogy a modern, ma már felhasználóbaráttá érett 3D ábrázolástechnika segítségével mutassam meg ezeknek a régi, történelmi hajóknak a részleteit. Mivel a számítógépes rajzolás egyébként is a munkám része, nekiláttam amolyan "csináld magad" módszerrel elsajátítani a 3D modellezés fortélyait.

Nagyon érdekesnek találom a VR technikát, azaz a virtuális valóságot. Az okos telefonokhoz kapható olcsó VR szemüvegek elterjedése napjainkban már bárki számára elérhetővé teszi a virtuális tartalmak fogyasztását. A VR technológiában még óriási lehetőségek rejlenek!
A VR tartalom előállítása (pl. egy történelmi, már nem létező 3D hajó, amely virtuálisan bejárható) azonban sokkal nehezebb feladat. Az óriás tech cégek gyakran teljesen eltérő VR technikákat alkalmaznak, az iparági szabványok pedig még csak most vannak kialakulóban.
Ennek ellenére az első modellem kezdetleges formában, de VR szemüveggel is bejárható. Számomra óriási élmény "rajta állni és körbenézni a fedélzeten". Az is igaz, hogy a VR látványon még van mit csiszolni, de a jövőben tervezem más VR technikák, más grafikus motorok kipróbálását is, bár ezek ma még rendkívül összetettek, bonyolultak.

Első munkám az alábbiakban bemutatott hajó, amely nem más, mint az Osztrák-Magyar haditengerészet Tátra osztályú torpedó rombolója.
A modell rendkívül döcögősen készült. Néha a legegyszerűbbnek tűnő részletek modellezését is úgy kellett kikísérleteznem, mert kezdőként a modellezés még nem ment készség szerűen.

A hajóban több mint 250 munkaórám van! Elkészítése közben azonban megtanultam 3D-ben modellezni és ez már önmagában is megérte!

Ez úton is köszönöm Kovács Péter segítségét! Nem csak azért, mert ő készítette a Tátra 3D modelljének alapjául szolgáló tervrajzokat (http://www.nostalgianavy.hu/), hanem azért is, mert leveleimre, kérdéseimre válaszolva jó tanácsokkal segített a munkámban. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések